Voegwerken


Voegwerk is een belangrijk onderdeel van een gevel. Het zorgt ervoor dat de gevel waterdicht is en dat het metselwerk beschermd wordt tegen weersinvloeden. Na verloop van tijd kan het voegwerk versleten raken of beschadigd raken.
Om de levensduur van het voegwerk te verlengen, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Dit houdt in dat het voegwerk regelmatig gereinigd en gecontroleerd wordt op scheuren of barsten. De gemiddelde levensduur van voegwerk is ongeveer 20-25 jaar. Bij goed onderhoud kan het voegwerk langer meegaan.

 

Enkele redenen om voegwerk uit te laten voeren:

 

 1. Als het voegwerk versleten of beschadigd is, kan er water in de gevel trekken. Dit kan leiden tot schimmelvorming, rotting, vorstschade en andere problemen.
 2. Goed voegwerk is belangrijk voor de bescherming van het metselwerk. Het voegwerk zorgt ervoor dat het metselwerk niet uit elkaar valt. Als het voegwerk versleten of beschadigd is, kan het metselwerk beschadigd raken.
 3. Voegwerk kan ook beschadigd raken door brand, storm, ongedierte of vandalisme.
 4. Voegwerk is ook belangrijk voor de uitstraling van een gevel. Een gevel met goed voegwerk ziet er netjes en verzorgd uit. Dit kan de waarde van uw pand aanzienlijk verhogen.

 

De voegen in een muur zijn de zwakke plekken waar water doorheen kan sijpelen. Dit kan leiden tot waterschade aan de muur en de binnenruimte. Door de voegen te vullen met voegmortel wordt de muur waterdicht gemaakt en versterkt, en het risico op scheuren in de muur wordt verminderd. Voegen kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt, waardoor de muur een mooie uitstraling krijgt.


Symptomen die kunnen wijzen op verslechterd voegwerk:

 • Loslatend voegwerk
 • Gebarsten voegwerk of stenen
 • Verkleurd voegwerk
 • Algen en mossen op het voegwerk
 • Vochtplekken op de gevel

 

Als u een of meerdere van deze symptomen ziet, is het verstandig om het voegwerk te laten controleren door een professional.
Wij kunnen u vertellen of het voegwerk vervangen moet worden.

 


Scheurherstel via Spiraalanker/Wapeningsnet


Scheuren in buitenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Verzakkingen of bewegingen in de fundering.
 • Hevige regenval of stormen.
 • Temperatuurschommelingen.
 • Slechte kwaliteit van het metselwerk of de gebruikte materialen.

 

Het is belangrijk om de oorzaak van de scheuren te achterhalen, voordat deze kunnen worden hersteld. Dit is om te voorkomen dat de scheuren opnieuw ontstaan. Er zijn verschillende methoden om scheuren in buitenmuren te herstellen.


De meest gebruikte methode is het aanbrengen van een spiraalanker. Een spiraalanker is een metalen staaf die in de scheur wordt aangebracht, en waarbij de scheur vervolgens met mortel of siliconen gevuld wordt.


Een andere methode is het aanbrengen van een wapeningsnet. Een wapeningsnet is een net van staaldraad dat in de scheur wordt aangebracht. De scheur wordt vervolgens met mortel of siliconen gevuld.


Laat scheurherstel altijd door een professional uitvoeren


Als de scheur groot is of als de oorzaak van de scheur niet duidelijk is, is het verstandig om de klus door een professional uit te laten voeren. Een professional heeft de kennis en ervaring om de scheur op de juiste manier te herstellen en te voorkomen dat de scheur opnieuw ontstaat.

Wij werken met het Thor Helical Scheurherstel Systeem. Met het Thor Helical Scheurherstel Systeem kunnen de scheuren in het metselwerk snel en bijna onzichtbaar hersteld worden.
Onze reparateurs zijn dan ook Thor Helical gecertificeerd.

 

 

 

Wilt u meer weten over onze diensten? Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 10.00 - 17.00u op 06-23003541, of via het contactformulier op onze website.Loodvervanger geplaatst i.v.m. diefstal lood:


Uithakken oud voegwerk en een lintvoeg gemaakt:
Voegwerk verwijderd en een kit dilatatievoeg erbij:Voorbeeld van scheurherstel met het Thor Helical Systeem: